Evenimente româneşti în Germania

<<    ... 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 ...  >>  (189/38)

Întoarcerea la matcă

Toamna se numără bobocii, se culege via, se face zacuscă, începe școala, stropii mărunți și fini iau locul fierbințelilor zilei.
Toamna miroase a porumb fiert, a crizanteme, a poame pârguite și dulci.
Toamna se mai fac bilanțuri, se spun povești despre vacanța tocmai încheiată iar pentru unii, toamna este o răscruce de drumuri.
E anotimpul când, calea parcursă uneori se bifurcă și trebuie să o iei la dreapta sau la stânga, în loc să continui mergând pe același drum. Clar că, în majoritatea cazurilor, aceste hotărâri nu sunt luate spontan, ele sunt des pritocite, gândite, răsucite, zgândărite, comparate, în căutări și poate neliniști, nesiguranțe dar cu speranțe.
Experiența acestor căutări îndeamnă la trasul liniei, fără a închide însă ușile în urmă. De uși lăsate măcar crăpate este întotdeauna loc, nu se știe niciodată ce oferă ziua de mâine, cu surprizele ei neștiute.
Această toamnă oferă și colegei noastre o schimbare, o trecere cu întoarcere.
Întoarcerea la matcă, asta după niște ani de acumulări, de experiențe.
Și după câte îmi aduc aminte, nu este prima întoarcere.
Laura Frențescu Tordai, a fost o vreme alături de noi, ca redactor în cadrul redacției Zig-Zag de România la Freies Radio für Stuttgart, s-a implicat deasemenea din prima clipă la punerea bazelor asociației EU Reflect e.V. -Asociație pentru dialog cultural aici în Stuttgart, ca unul dintre membrii cu inițiative foarte frumoase, de la workshopuri -gen atelier creativ, la acțiuni sociale de ajutorarea copiilor din zone defavorizate, în special în zonele pe care ea le cunoaște, din Moldova.
Hotărârea ei din această toamnă, poate dă multora de gândit, multora care deși poate s-au confruntat cu tentative de o astfel de schimbare, nu au avut suficient curaj.
Exemplul ei însă, consider că este un subiect care poate îi va influența pozitiv pe unii, chiar dacă, nu ește un caz singular.
Interviul alăturat ne-o prezintă pe scurt cu gândurile ei, de unde vine, unde a studiat, care i-au fost primii pași, primele experiențe în afara granițelor, primul job în România, apoi perioada germană, culminând cu decizia întoarcerii acasă, în Moldova pe care a purtat-o pretutindeni mândră cu ea, în Iașul teilor și aproape de a sa familie.

Înregistrarea din emisiunea "Întoarcerea la matcă" transmisă în data de 18.09.2017, o găsiți pe acest site la Arhiva audio.

realizator, Daiana Matieș

Publicat: 18.09.2017

În ce fel de Europă ne dorim să trăim? Film-Discuții- Muzică

Stimate doamne, stimați domni,

Vă invităm la o nouă seară de film din ciclul Ro.Kino organizat în decursul anilor de asociația EU Reflect e.V.-Verein für interkulturellen Dialog Stuttgart, de această dată având un invitat/colaborator deosebit în asociația Fink e.V., care ne aduce în atenție spre vizionare, un documentar de interes actual, realizat în regie/producție proprie.


„Freiheit in Kinderschuhen“ ne poartă pașii în istoria sfârșitului de secol XX, cu transformările majore care au avut loc în Europa de Est dar și parte din urmările acestora.
Filmul ne îndeamnă la reflexie, la discuții, la speranța într-un viitor pașnic, în care LIBERTATEA să își aibă locul și respectul cuvenit.
Prezentarea filmului va fi urmată de discuții deschise pe tema LIBERTATEA, cu invitați de marca. Workshop.
Programul va fi încununat de o prezentare artistic-muzicală.

Ne bucurăm de o colaborare frumoasă și sperăm de lungă durată.

Intrarea este liberă. Donațiile sunt binevenite.

Mulțimim colegilor de la Fink e.V. pentru acceptul acestei colaborări și implicarea directă în organizare.

Data: vineri, 15 septembrie 2017, ora 18:00
Adresa: Sala mare, Altes Feuerwehrhaus Süd
Möhringer Str. 56, 70199 Stuttgart


Vă așteptăm!

EU Reflect e.V. Team

linkYouTube   

Publicat: 26.08.2017

„Teatrolici“ în luminile rampei

Când vorbim despre teatru pentru copii, suntem obișnuiți să avem pe scenă actori care joacă și roluri de copii.
Trupa de teatru „Teatrolici“ este însă altceva. Rolurile sunt ale copiilor și sub atentă, blândă, inițiată coordonare a actriței Dorina Hărănguș, totul devine o joacă, improvizația având un important rol, știind că des copiii au chiar mai multă imaginație decât adulții. Dorina le dă un fir, le oferă o crenguță pe care ei vin apoi și cu inocența, drăgălașenia, spontaneitatea vârstei, o împodobesc cu un soi de frunzulițe, flori și fructe, albine, bondari, fluturi și mireasma unică a copilăriei.
Un joc în care fiecare însă are un rol delimitat, chiar dacă pentru majoritatea- vârstele fiind destul de mici, este numai schițat. Bagheta magică o deține însă Zâna cea Bună, actrița care din dragoste pentru copii a reușit să și-i apropie și creativ să aibă un rol destul de dificil, depășindu-l pe al ei de povestitor și reușind cu măiestrie ca frazele pe care le rostește cu greu să îți dai seama dacă aparțin de textul inițial sau sunt numai fire nevăzute folosite în a aduce izvoarele cu apele limpezi dar zburdalnice înapoi, la matca regiei. O dublă măiestrie, a fi actor și în timp ce-ți rostești textul să ai în privire simultan mișcarea și vorbele micuților ce, titirezi se zbenguie în juru-ți. Să îi faci pe copii să păstreze linia, să reusesti să le câștigi atenția jucându-te cu ei ca fiind „de-a lor“, ei bine, pentru asta este nevoie de mai mult decât talent actoricesc.
De ce „Teatrolici“, de ce teatru dar, de ce limba română?
Pentru că de la asta s-a pornit în primul rând. Denumirea completă și corectă fiind: „TEATROLICI- Curs de teatru în limba română pentru copiii din Germania“
Ei au chiar și o adresă, deocamdată numai pe facebook:
https://www.facebook.com/groups/1846418948925599/?ref=nf_target&fref=nf
Trupa s-a format într-un orășel situat la 35 de Km de Stuttgart, într-o zonă cu aer curat, plină de verdeață, la poalele munților Alpii Șvăbești, în Metzingen. Se pare că în zonă sunt destule familii de români cu copii și cel mai important este că acestea își doresc păstrarea limbii române în cotidianul zilnic german în care sunt deja integrați.
Dorul de casă se manifestă la mulți români diferit: unii sunt pasionați de muzica românească de toate genurile, altora le place bucătăria românească, altora le plac dansurile, jocurile și porturile tradiționale, ba chiar sunt și unii care au interes pentru limba și literatura română exprimată în felurite forme sau chiar pasionați de arta românească... Iar alții își învață copiii românește, susținându-i să facă teatru împreună cu Dorina Hărănguș.
Privind în spatele culiselor mai vedem ceva.
Nu este suficient un talent ca Dorina, nu este suficient să găsești copii interesați de un altfel de joc, nu este suficient ca cineva „să vrea“ de unul singur.
Și aici intervin „EI“. Ei, părinții. Așa cum spune și singură, a avut noroc. A avut noroc să întâlnească oameni minunați care să îi fie aproape, care să se încânte de lumea pe care și-o făuresc împreună și să o susțină nu numai aducându-și copii „să facă teatru“ ci și implicându-se direct în toată activitatea văzută și nevăzută. Câteva familii de oameni tineri și entuziaști, deschiși, dezinteresați s-au găsit să o ajute de la sponsorizare (prin tata Raimund Undiez și firma sa BAUWERK ALB GmbH) și până la crearea de costume (scenografia -Andra Undiez), partea tehnică (regia tehnică -Simona Ficuță), lumini (Ștefan Ficuță) precum și alți părinți care după putere și mijloace sunt în spatele acestui joc ce se vrea din ce în ce mai serios.
Esențial este că le place copiilor. Iar spectacolele sunt interactive. Copilașii din sală sunt permanent invitați să li se alăture pe scenă, să contribuie, să fie curioși și să își manifeste lejer curiozitatea, să danseze și chiar să se joace alături de ei în ferestre special create de Zâna cea Bună.
Așa a fost pusă în scenă și piesa „Apolodor“ cu aventurile simpaticului și sensibilului pinguin (scenariu după Gellu Naum). Reprezentația a avut loc duminică, 16.07.2017 la Medien Akademiedin Metzingen și a fost un adevărat succes.
In spectacol se cântă, se dansează, copiii sunt încântați că sunt lăsați să fie și gălăgioși, că se tăvălesc pe jos în funcție de scene și jocul e tot mai colorat și fantezist.
Copiii actori care au urcat pe scenă, au fost:
Alessia Ficuță, Gia Jazz Undiez, Otilie Juravle, Sabina Güngör și Thea Ficuță.
Dorina, ca majoritatea inițiatorilor, își dorește o trupă mai mare. Își dorește să îi cucerească și pe părinți și pe copii, să îi atragă pe cât mai mulți în lumea pe care ei au început așa frumos s-o construiască.
Noi colaborăm de câtăva vreme. De fiecare dată întâlnirea cu ei mi-a adus un zâmbet pe față. M-am bucurat să îi avem invitați în studio la radio (Freies Radio für Stuttgart ), i-am avut invitați la Galeria InterART Stuttgart în cadrul Atelierului Creativ de Crăciun 2016, au susținut și s-au implicat direct ca și colaboratori în acțiunea-Expoziția copiilor 2017 a asociației noastre EU Reflect e.V. –Asociatie pentru dialog intercultural în Stuttgart.
Și sper din inimă ca aceste colaborări se continue cel puțin la fel de armonios.
Să le dorim mult succes, putere de muncă, inspirație, voie bună și la cât mai multe spectacole!
V-am făcut curioși?
Atunci căutați-o pe Dorina Hărănguș la Metzingen! Merită!

Daiana Matieș,
17.07.2017, Stuttgart

Publicat: 18.07.2017

"Teatrolici"

INVITAȚIE LA TEATRU CU ȘI PENTRU COPII

16 Iulie la ora 10:30 la
Medien Akademie, Eisenbahnstraße 29,
72555 Metzingen


"Lume, lume ! Părinți cu pitici între 3 și 10 ani, vi s-a pregătit ceva!
Trupa TEATROLICI a pregătit pentru copii un spectacol atractiv cu aventurile pinguinului Apolodor (scenariu după Gellu Naum), pus în scenă într-o manieră modernă, cu proiecții și lumini, cu Dorina Haranguș în rolul povestitoarei, Maestra Domilasolfa, cu mămicile asistente de scenă și cu copiii actori Alessia Ficuta, Gia Jazz Undiez, Otilie Juravle, Sabina Güngör și Thea Ficuta, cei care au fost instruiți în cursul nostru de teatru.
Spectacolul e interactiv, piticii voștri vor putea participa din când în când la joc, anumite scene din spectacol permițând intrarea copilașilor în arenă, împreună cu copiii actori. Fiecare copil va primi un kit de spectacol care va conține cateva mici obiecte împreună cu instrucțiuni de folosire utile părinților. Fiecare obiect se va folosi în scenele de grup iar copiii vor putea crea împreună cerul cu norii, furtuna, vor participa la petrecerea dată de Apolodor, vor putea călători împreuna în vapor sau în camionul imaginar și, vor recrea cosmosul, absorbind lumina din jur și împrăștiind stelele pe cer într-un amplu exercițiu de respirație.
Spectacolul va avea loc în data de 16 Iulie la ora 10:30 la Medien Akademie, Eisenbahnstraße 29, 72555 Metzingen. Va dura maximum două ore, în funcție de participarea copiilor invitați și de reacțiile lor. Spectacolul se încheie cu un party adevărat.
Intrarea la acest prim spectacol al trupei Teatrolici este liberă.
Dacă vă va încânta spectacolul nostru acceptăm cu plăcere donațiile dumneavoastră.
Pentru cei care nu pot veni duminică, sâmbătă, 15 iulie la ora 17:00 vom avea o repetiție generală cu public, la care sunteți bineveniți.
Deoarece locurile sunt limitate la cel mult 50 persoane, părinți și copii, vă rog să vă rezervați locurile din timp printr-un comentariu si să specificați ziua și numărul de persoane.

Avem emoții mari dar vă așteptăm cu drag!"
Echipa Teatrolici

Publicat: 15.07.2017

Jurnaliștii de lângă noi- Grigore Cartianu

În aprilie 2017, am avut posibilitatea ca în emisiunea în limba română a redacției "Zig-Zag de România" din cadrul Freies Radio für Stuttgart, prin telefon, să am legătură directă la București cu jurnalistul Grigore Cartianu.

Grigore Cartianu, născut la Brădiceni, com. Peștișani, Gorj, este unul dintre ziariștii cu notorietate mare din România. A condus redacțiile unor ziare importante (Adevărul, Evenimentul zilei) și a semnat mii de editoriale, interviuri și anchete gazetărești. Este o apariţie frecventă în emisiuni TV, pe teme de maxim interes. În prezent este Senior Editor al cotidianului România liberă și realizator al emisiunii zilnice Cronica de noapte, de la Nașul TV.
Serialul său despre prăbuşirea dictaturii comuniste şi despre Revoluţia Română (în ziar și la TV) a produs o emoţie naţională. Românii au aflat, şocaţi, că au fost cobaii unui experiment sângeros. Şi că mulţi dintre asasinii din decembrie 1989 se află încă în libertate, ocupând chiar funcţii importante în stat.
Fire iscoditoare, chiar aventurieră, Grigore Cartianu şi-a satisfăcut stagiul militar într-o unitate de paraşutism (Buzău, 1987–1988). Este absolvent al Facultăţii Tehnologia Construcţiilor de Maşini, din cadrul Universităţii Politehnica Bucureşti (1993).
La prăbuşirea regimul comunist al lui Nicolae Ceauşescu, Cartianu era student în anul II. A participat activ la evenimentele din decembrie 1989, apoi la mişcările civice din 1990, care au fost înăbuşite violent de către noul regim politic de la Bucureşti, prin aducerea minerilor şi devastarea Capitalei.
În 1991, la 22 de ani, a debutat în presă, la publicaţia cu cel mai mare tiraj din acel moment: revista Expres Magazin. Din 1992 a lucrat la cele mai importante cotidiene din România: Evenimentul zilei (1992-1996, şef department), Sportul românesc (1996–1997, reporter special), ProSport (1997–2002, şef departament), Jurnalul Naţional (2002–2004, redactor-şef adjunct, apoi redactor-şef) şi din nou la Evenimentul zilei (2004–2008, prim-redactor-şef adjunct). Din aprilie 2008 până în februarie 2013 a fost redactor-şef / director editorial al cotidianului Adevărul.
În anii dedicaţi presei sportive, a publicat două cărţi: Hora de la miezul nopţii (1995 – povestea World Cup, USA 1994) şi Hagi (2000, reeditată în 2001 și în 2014).
Din 2006, Grigore Cartianu s-a dedicat cu pasiune elucidării evenimentelor sângeroase din decembrie 1989. Este singurul publicist român care a reconstituit în detaliu ultimele zile ale dictatorului român şi care a demonstrat, cu dovezi zdrobitoare, că răsturnarea lui Ceauşescu s-a produs printr-o lovitură de stat. Tot el a dezvăluit cinismul noilor conducători, care – în dorinţa de a confisca puterea după scoaterea din scenă a lui Ceauşescu – au produs aproape 1.000 de morţi şi peste 5.000 de răniţi.
A publicat 8 volume, vândute într-un tiraj total de peste 330.000 de exemplare.

În arhiva audio a site-ului nostru puteţi asculta interviul realizat în data de 13 aprilie 2017.

Realizator, Daiana Matieş

Publicat: 03.05.2017

<<    ... 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 ...  >>  (189/38)

© Daiana Matieș webdesign: Hugo Balazs