Evenimente româneşti în Germania

<<    ... 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 ...  >>  (191/39)

Colinde 2017

Redacția radio Zig-Zag de România cu susținerea asociației
EU Reflect e.V. Stuttgart,
vă invită la radio să colindăm împreună!

04.12. 2017, de la ora 19-20.00
în studio la Freies Radio für Stuttgart
Stöckachstr. 16a (etaj l)
(Eingang in der Heinrich-Baumann-Str.)
70190 Stuttgart


După colindat, cu mic, cu mare, la un colăcuț și o poveste, într-o atmosferă veselă și destinsă, ca în fiecare an.
Vom avea și invitați speciali!
Pentru cei cărora drumul până la sediul FRS le este prea lung, primim să fim și colindați la telefon, în studio:
0711 6 40 04 44

Publicat: 29.11.2017

Concert Bucuriile Muzicii

Lume, lume!

Vă pregătim ceva deosebit!

Tineri muzicieni pasionați de muzică, vrăjiți de armonie și perseverenți în creația sunetelor ce ies din propriile instrumente, se vor întâlni pe aceeași scenă, dăruind, dăruindu-ne clipe deosebite.
Vârste diferite, posibilități diferite, origini diferite.
Ce-i unește?
Bucuriile MUZICII!

Vă așteptăm cu mic, cu mare la un spectacol pe care îl vom primi ca pe un cadou de preț în Ajunul Sărbătorilor Iernii,
răsplătindu-i la rându-l nostru cu puternice aplauze și multe, multe încurajări.

Tineri de diferite naționalități din Germania, România, Olanda, Georgia și Etiopia, elevi de la diferite școli, tineri cu handicap cât și studenți la Academii de Muzică-cu premii internaționale,se vor manifesta pe scenă cântând atât solistic cât și împreună, în diferite ansambluri, la diverse instrumente: pian, vioară, saxofon, voce.

În program vor fi prezentate comori mai mari sau mai mici ale Muzicii clasice, romantice, pop , precum și Cântece de Crăciun.

Coordonator: pianista Cristina Popa van Grootel.

Eveniment realizat de asociația EU Reflect-Asociație pentru dialog intercultural e.V. Stuttgart
cu sprijinul KulturAmt Stuttgart și având ca partener media Freies Radio für Stuttgart,
respectiv redacția „Zig-Zag de România“
www.onlinereflect.eu
http://www.freies-radio.de/sendung/zig-zag-de-romania

Realizator afiș
Andra Undiez


Vineri, 24.11.2017, ora 19.00

BGS GWZ S-Süd Altes Feuerwehrhaus
Möhringer Str. 56 , 70199 Stuttgart




Vă așteptăm cu drag!


EU Reflect e.V. Team
www.eureflect.org

Publicat: 02.11.2017

Întoarcerea la matcă

Toamna se numără bobocii, se culege via, se face zacuscă, începe școala, stropii mărunți și fini iau locul fierbințelilor zilei.
Toamna miroase a porumb fiert, a crizanteme, a poame pârguite și dulci.
Toamna se mai fac bilanțuri, se spun povești despre vacanța tocmai încheiată iar pentru unii, toamna este o răscruce de drumuri.
E anotimpul când, calea parcursă uneori se bifurcă și trebuie să o iei la dreapta sau la stânga, în loc să continui mergând pe același drum. Clar că, în majoritatea cazurilor, aceste hotărâri nu sunt luate spontan, ele sunt des pritocite, gândite, răsucite, zgândărite, comparate, în căutări și poate neliniști, nesiguranțe dar cu speranțe.
Experiența acestor căutări îndeamnă la trasul liniei, fără a închide însă ușile în urmă. De uși lăsate măcar crăpate este întotdeauna loc, nu se știe niciodată ce oferă ziua de mâine, cu surprizele ei neștiute.
Această toamnă oferă și colegei noastre o schimbare, o trecere cu întoarcere.
Întoarcerea la matcă, asta după niște ani de acumulări, de experiențe.
Și după câte îmi aduc aminte, nu este prima întoarcere.
Laura Frențescu Tordai, a fost o vreme alături de noi, ca redactor în cadrul redacției Zig-Zag de România la Freies Radio für Stuttgart, s-a implicat deasemenea din prima clipă la punerea bazelor asociației EU Reflect e.V. -Asociație pentru dialog cultural aici în Stuttgart, ca unul dintre membrii cu inițiative foarte frumoase, de la workshopuri -gen atelier creativ, la acțiuni sociale de ajutorarea copiilor din zone defavorizate, în special în zonele pe care ea le cunoaște, din Moldova.
Hotărârea ei din această toamnă, poate dă multora de gândit, multora care deși poate s-au confruntat cu tentative de o astfel de schimbare, nu au avut suficient curaj.
Exemplul ei însă, consider că este un subiect care poate îi va influența pozitiv pe unii, chiar dacă, nu ește un caz singular.
Interviul alăturat ne-o prezintă pe scurt cu gândurile ei, de unde vine, unde a studiat, care i-au fost primii pași, primele experiențe în afara granițelor, primul job în România, apoi perioada germană, culminând cu decizia întoarcerii acasă, în Moldova pe care a purtat-o pretutindeni mândră cu ea, în Iașul teilor și aproape de a sa familie.

Înregistrarea din emisiunea "Întoarcerea la matcă" transmisă în data de 18.09.2017, o găsiți pe acest site la Arhiva audio.

realizator, Daiana Matieș

Publicat: 18.09.2017

În ce fel de Europă ne dorim să trăim? Film-Discuții- Muzică

Stimate doamne, stimați domni,

Vă invităm la o nouă seară de film din ciclul Ro.Kino organizat în decursul anilor de asociația EU Reflect e.V.-Verein für interkulturellen Dialog Stuttgart, de această dată având un invitat/colaborator deosebit în asociația Fink e.V., care ne aduce în atenție spre vizionare, un documentar de interes actual, realizat în regie/producție proprie.


„Freiheit in Kinderschuhen“ ne poartă pașii în istoria sfârșitului de secol XX, cu transformările majore care au avut loc în Europa de Est dar și parte din urmările acestora.
Filmul ne îndeamnă la reflexie, la discuții, la speranța într-un viitor pașnic, în care LIBERTATEA să își aibă locul și respectul cuvenit.
Prezentarea filmului va fi urmată de discuții deschise pe tema LIBERTATEA, cu invitați de marca. Workshop.
Programul va fi încununat de o prezentare artistic-muzicală.

Ne bucurăm de o colaborare frumoasă și sperăm de lungă durată.

Intrarea este liberă. Donațiile sunt binevenite.

Mulțimim colegilor de la Fink e.V. pentru acceptul acestei colaborări și implicarea directă în organizare.

Data: vineri, 15 septembrie 2017, ora 18:00
Adresa: Sala mare, Altes Feuerwehrhaus Süd
Möhringer Str. 56, 70199 Stuttgart


Vă așteptăm!

EU Reflect e.V. Team

linkYouTube   

Publicat: 26.08.2017

„Teatrolici“ în luminile rampei

Când vorbim despre teatru pentru copii, suntem obișnuiți să avem pe scenă actori care joacă și roluri de copii.
Trupa de teatru „Teatrolici“ este însă altceva. Rolurile sunt ale copiilor și sub atentă, blândă, inițiată coordonare a actriței Dorina Hărănguș, totul devine o joacă, improvizația având un important rol, știind că des copiii au chiar mai multă imaginație decât adulții. Dorina le dă un fir, le oferă o crenguță pe care ei vin apoi și cu inocența, drăgălașenia, spontaneitatea vârstei, o împodobesc cu un soi de frunzulițe, flori și fructe, albine, bondari, fluturi și mireasma unică a copilăriei.
Un joc în care fiecare însă are un rol delimitat, chiar dacă pentru majoritatea- vârstele fiind destul de mici, este numai schițat. Bagheta magică o deține însă Zâna cea Bună, actrița care din dragoste pentru copii a reușit să și-i apropie și creativ să aibă un rol destul de dificil, depășindu-l pe al ei de povestitor și reușind cu măiestrie ca frazele pe care le rostește cu greu să îți dai seama dacă aparțin de textul inițial sau sunt numai fire nevăzute folosite în a aduce izvoarele cu apele limpezi dar zburdalnice înapoi, la matca regiei. O dublă măiestrie, a fi actor și în timp ce-ți rostești textul să ai în privire simultan mișcarea și vorbele micuților ce, titirezi se zbenguie în juru-ți. Să îi faci pe copii să păstreze linia, să reusesti să le câștigi atenția jucându-te cu ei ca fiind „de-a lor“, ei bine, pentru asta este nevoie de mai mult decât talent actoricesc.
De ce „Teatrolici“, de ce teatru dar, de ce limba română?
Pentru că de la asta s-a pornit în primul rând. Denumirea completă și corectă fiind: „TEATROLICI- Curs de teatru în limba română pentru copiii din Germania“
Ei au chiar și o adresă, deocamdată numai pe facebook:
https://www.facebook.com/groups/1846418948925599/?ref=nf_target&fref=nf
Trupa s-a format într-un orășel situat la 35 de Km de Stuttgart, într-o zonă cu aer curat, plină de verdeață, la poalele munților Alpii Șvăbești, în Metzingen. Se pare că în zonă sunt destule familii de români cu copii și cel mai important este că acestea își doresc păstrarea limbii române în cotidianul zilnic german în care sunt deja integrați.
Dorul de casă se manifestă la mulți români diferit: unii sunt pasionați de muzica românească de toate genurile, altora le place bucătăria românească, altora le plac dansurile, jocurile și porturile tradiționale, ba chiar sunt și unii care au interes pentru limba și literatura română exprimată în felurite forme sau chiar pasionați de arta românească... Iar alții își învață copiii românește, susținându-i să facă teatru împreună cu Dorina Hărănguș.
Privind în spatele culiselor mai vedem ceva.
Nu este suficient un talent ca Dorina, nu este suficient să găsești copii interesați de un altfel de joc, nu este suficient ca cineva „să vrea“ de unul singur.
Și aici intervin „EI“. Ei, părinții. Așa cum spune și singură, a avut noroc. A avut noroc să întâlnească oameni minunați care să îi fie aproape, care să se încânte de lumea pe care și-o făuresc împreună și să o susțină nu numai aducându-și copii „să facă teatru“ ci și implicându-se direct în toată activitatea văzută și nevăzută. Câteva familii de oameni tineri și entuziaști, deschiși, dezinteresați s-au găsit să o ajute de la sponsorizare (prin tata Raimund Undiez și firma sa BAUWERK ALB GmbH) și până la crearea de costume (scenografia -Andra Undiez), partea tehnică (regia tehnică -Simona Ficuță), lumini (Ștefan Ficuță) precum și alți părinți care după putere și mijloace sunt în spatele acestui joc ce se vrea din ce în ce mai serios.
Esențial este că le place copiilor. Iar spectacolele sunt interactive. Copilașii din sală sunt permanent invitați să li se alăture pe scenă, să contribuie, să fie curioși și să își manifeste lejer curiozitatea, să danseze și chiar să se joace alături de ei în ferestre special create de Zâna cea Bună.
Așa a fost pusă în scenă și piesa „Apolodor“ cu aventurile simpaticului și sensibilului pinguin (scenariu după Gellu Naum). Reprezentația a avut loc duminică, 16.07.2017 la Medien Akademiedin Metzingen și a fost un adevărat succes.
In spectacol se cântă, se dansează, copiii sunt încântați că sunt lăsați să fie și gălăgioși, că se tăvălesc pe jos în funcție de scene și jocul e tot mai colorat și fantezist.
Copiii actori care au urcat pe scenă, au fost:
Alessia Ficuță, Gia Jazz Undiez, Otilie Juravle, Sabina Güngör și Thea Ficuță.
Dorina, ca majoritatea inițiatorilor, își dorește o trupă mai mare. Își dorește să îi cucerească și pe părinți și pe copii, să îi atragă pe cât mai mulți în lumea pe care ei au început așa frumos s-o construiască.
Noi colaborăm de câtăva vreme. De fiecare dată întâlnirea cu ei mi-a adus un zâmbet pe față. M-am bucurat să îi avem invitați în studio la radio (Freies Radio für Stuttgart ), i-am avut invitați la Galeria InterART Stuttgart în cadrul Atelierului Creativ de Crăciun 2016, au susținut și s-au implicat direct ca și colaboratori în acțiunea-Expoziția copiilor 2017 a asociației noastre EU Reflect e.V. –Asociatie pentru dialog intercultural în Stuttgart.
Și sper din inimă ca aceste colaborări se continue cel puțin la fel de armonios.
Să le dorim mult succes, putere de muncă, inspirație, voie bună și la cât mai multe spectacole!
V-am făcut curioși?
Atunci căutați-o pe Dorina Hărănguș la Metzingen! Merită!

Daiana Matieș,
17.07.2017, Stuttgart

Publicat: 18.07.2017

<<    ... 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 ...  >>  (191/39)

© Daiana Matieș webdesign: Hugo Balazs